Onze Food Safety Service

Hoe valideren, verifiëren en optimaliseren wij een reinigingsprocedure?

Bij Tensio staat 1 op 4 van onze medewerkers bij u op de werkvloer voor, tijdens of na een schoonmaak. Onze kennis en expertise vullen we aan met een aantal controle-instrumenten.

Controle van oppervlakken, gesloten- (CIP) en open (COP) reinigingssystemen, water- en luchtkwaliteit.


1. Hygiënecontroletest zonder instrument

Kleurtest voor suiker residu
Snelle, eenvoudige hygiënecontrole met een kleurtest op basis van glucose-/lactosedetectie. Geen instrument nodig, resultaat binnen 60 seconden

Snelle eiwittest
Proteïnetest op basis van kleurindicatie met resultaat binnen 10 minuten. Geen instrument nodig, eenvoudig af te lezen en voordelig in gebruik.

Allergeenmonitoring
Detecteert proteïneresidu’s op oppervlakken. Maximale gevoeligheid (tot 1 µg proteïne) wordt bereikt indien de swab wordt geïncubeerd. Dit maakt de test geschikt voor allergeenmonitoring.

2. Hygiëne controletest met instrument

ATP-oppervlaktetest en ATP-watertest
Gebruiksvriendelijke alles-in-één test voor snelle hygiënecontrole. Dit garandeert nauwkeurige, reproduceerbare resultaten. Bioluminometers detecteren de aanwezigheid van ATP (Adenosine Tri Phosphate) op een werkoppervlak of in watermonsters. Aanwezigheid van ATP op gereinigde oppervlakken of in (spoel)water wijst op biologische contaminatie.

Micro-organismen
Door middel van kant-en-klare voedingsbodems voeren we bepalingen uit op soort en hoeveelheid micro-organisme.

Chemie residu
Elke reiniging- en desinfectieprocedure dient de vereiste spoeltijd te bevatten die nodig is om residuvrij te productie aan te vatten. Door middel van titraties, oppervlaktespanningsmeting, sneltesten en/of chromatografische testen brengen we de correcte spoeltijden in beeld. Vaak leidt dit tot belangrijke tijdsbesparingen.

Chemie concentratie
Het frequent en correct bepalen van de concentraties aan reinigings- en desinfectiemiddelen is een absolute noodzaak. Het vormt samen met de duur (tijd), temperatuur en arbeid één van de vier belangrijke factoren die deel uitmaken van elke goede reinigingsprocedure. Door middel van titraties, geleidbaarheidsmetingen, sneltesten en andere specifieke methoden brengen de juiste concentraties in kaart.

Clorious2
Een snelle en nauwkeurige bepaling van chloordioxide is essentieel voor een optimale werking. Het meten van chloriet is een regulerende vereiste bij het gebruik van chloordioxide als drinkwaterdisinfectiemiddel. Tensio maakt gebruik van een unieke, eenvoudige, sequentiële sensortechnologie voor het bepalen van chloordioxide, chloriet en vrij chloor.

Procedure controle
Door aanwezig te zijn op de werkvloer tijdens een schoonmaak kunnen we nagaan of aan alle parameters van een reinigingsprocedure (chemie, tijd, temperatuur en arbeid) wordt voldaan. Enkel op deze manier kunnen we acties nemen om verdere verbeteringen mogelijk te maken.

UV-inspectie
Een UV-inspectie is een belangrijke test om na te gaan of een tank, toestel of oppervlak voldoende word bevochtigd tijdens een reiniging. Het oppervlak word ingespoten met een fluorescerend vitamine preparaat waarna een spoeling word uitgevoerd. Na de spoeling controleren we de verwijdering van het vitaminepreparaat via visuele controle met UV-lamp.

CIP diagnose
Tensio is in de mogelijkheid om CIP procedures op te volgen met behulp van een mobiel CIP diagnose systeem. Geautomatiseerde reinigingsprocessen verbruiken veel water, energie en reinigings- en desinfectiemiddelen. Met behulp van onze mobiele CIP diagnose kunnen we het gehele reinigingsproces in kaart brengen en analyseren. Op basis van deze analyse doen wij u een uitgebreid voorstel voor optimalisatie van het reinigingsproces.

Het mobiele CIP diagnose systeem bestaat uit een meeteenheid uit roestvrij staal, DN 80 “melkkoppelingen” (DIN 11851), lengte ca. 1500 mm en de volgende meettoestellen:

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!